Niten Ichi Ryû kenjutsu

Hyôhô Niten Ichi Ryû on perinteinen japanilainen taistelulaji (bugei ryuha), jonka perusti 1600-luvulla kuuluisa miekkailutaidon mestari Miyamoto Musashi.

Hyôhô Niten Ichi Ryû on pääosin miekkailukoulukunta, joka keskittyy pitkän miekan, lyhyen miekan sekä kahden miekan käsittelyyn. Näiden lisäksi koulukuntaan kuuluu myös juttejutsua (miekan torjuntaan käytetty ase), bojutsua (sauvatekniikkaa) ja jujutsua (aseetonta taistelua).

Hikarissa Hyôhô Niten Ichi Ryûn opetuksesta vastaa Kimmo Pohjoisaho.

Näin aloitat harjoittelun

Hyôhô Niten Ichi Ryû on vanha koryû koulukunta, jossa opettaminen ja oppiminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä niin oppilaalta kuin opettajaltakin.

Tästä syystä emme järjestä peruskursseja, vaan valitsemme perinteisesti oppilaat Niten Ichi Ryû koulukuntaan. Mikäli olet kiinnostunut Niten Ichi Ryûn harjoittelusta ota yhteys tämän sivun lomakkeella tai sähköpostilla, niin sovitaan milloin on sopivaa tulla seuraamaan harjoituksia ja kokeilemaan lajia.

Treenivarusteiksi käy alussa kevyt verryttelyasu. Harjoitteluun soveltuvan puumiekan saat aluksi lainaan seuralta. Budoasun ja puuaseiden hankkiminen tulee aiheelliseksi harjoittelun aloittamisen jälkeen. Seura auttaa varusteiden mitoittamisessa.

Harjoitusajat ja -paikat löydät tältä sivulta alempaa.

Kyselyt: niten.helsinki [at] gmail.com

Näin aloitat harjoittelun

Ota yhteyttä kenjutsuvastaavaan

  Maksut sekä treeniajat ja -paikat

  Maksut

  Seuran jäsenmaksu 30€

  Harjoitusmaksu 100€ / 6kk (yksi treenikerta / viikko)

  Treeniajat ja -paikat

  Perjantaisin klo 19:00 – 21:00 Åshöjdenin koulu, Sturenkatu 6, Helsinki

  ———————————

  ———————————

  Harjoittelu

  Harjoittelu

  Harjoituksissa keskitytään Hyôhô Niten Ichi Ryû kenjutsun katojen eli liikesarjojen harjoitteluun yksin tai parin kanssa puumiekkojen (bokken) avulla. Nitenin harjoitteluun suunnitellut bokkenit ovat hieman kevyempiä kuin normaalit aikido- tai kendokata-bokkenit.

  Aluksi keskitytään Tachi Seihô -sarjan harjoitteluun, joka on koulukunnan perussarja. Siinä tekniikoissa sekä hyökkääjällä että puolustajalla on pitkät miekat.

  Seuraavana on Kodachi Seihô, jossa hyökkääjällä on edelleen pitkä miekka, mutta puolustajalla ainoastaan lyhyt miekka eli kodachi.

  Kun nämä sujuvat, tulee eteen Nitô Seihô -sarja, jossa hyökkääjällä on pitkä miekka ja puolustajalla sekä pitkä että lyhyt miekka.

  Muita koulukuntaan kuuluvia aseita ovat bô ja jutte.

  Vyöarvoja ei ole. Densho-arvoista menkyo kaiden on ainoa, jota Nitenissä käytetään. Tämän voi saada ainoastaan soken päätöksellä.

  Historia

  Hyôhô Niten Ichi Ryû on perinteinen japanilainen taistelulaji (bugei ryuha), jonka perusti 1600-luvulla kuuluisa miekkailutaidon mestari Shinmen Musashi Fujiwara no Genshin, joka tunnetaan paremmin nimellä Miyamoto Musashi. Hän on yksi kuuluisimmista japanilaisista miekkamiehistä, mutta hänet tunnetaan myös tekemistään kalligrafioista, maalauksista ja veistoksista.

  Jo 13-vuotiaana Musashi osallistui ensimmäisen kerran kaksintaisteluun, joita hän otteli elämänsä aikana yli kuusikymmentä. Useimmat kaksintaistelut käytiin kuolemaan saakka ja niissä Musashi hioi miekkailutaitojaan niin pitkälle, että 30-vuotiaana hän voitti aikansa miekkamestarin Sasaki Kojiron. Voiton jälkeen Musashi taisteli vain esitelläkseen taitojaan, eikä enää voittaakseen. Hän pohdiskeli syvällisesti harjoittelemisen ja strategian (hyôhô) merkitystä ja loi oman Niten Ichi Ryû -nimellä tunnetun miekkailukoulukuntansa.

  Ennen kuolemaansa vuonna 1645 Musashi kirjoitti useita teoksia miekkailusta. Näistä tunnetuin on Go Rin no Sho (Viiden renkaan kirja), jonka hän antoi vanhimmille oppilailleen.

  Historia

  Tärkeimmät japanilaisten taistelulajien perinneliitot Nihon Kobudo Kyokai ja Nihon Kobudo Shinkokai tunnustavat Hyoho Niten Ichi-ryun oikeutetuksi Musashi-sensein opetusten seuraajaksi. Tämän merkkinä koulukunta saa pitää hallussaan Japanissa kansallisaarteeksi luokiteltua Jisso Enman no Bokuto -puumiekkaa, jota Musashi itse aikanaan käytti.

  Hyôhô Niten Ichi Ryû on pääosin miekkailukoulukunta, joka keskittyy pitkän miekan, lyhyen miekan sekä kahden miekan käsittelyyn. Näiden lisäksi koulukuntaan kuuluu myös juttejutsua (miekan torjuntaan käytetty ase), bojutsua (sauvatekniikkaa) ja jujutsua (aseetonta taistelua).

  Hyôhô Niten Ichi Ryûn kahdestoista ja nykyinen päämies (soke) on Kajiya Takanori. Hänelle luovutettiin marraskuussa 2013 täysin oppineelle myönnettävä Menkyo Kaiden -tunnustus, koulukunnan päämiehen arvo sekä Musashin käyttämä Jisso Enman no bokuto -puumiekka.

  Kajiya soke opettaa sekä Japanissa koulukunnan päädojolla että kansainvälisissä seminaareissa ympäri maailmaa kaikille, jotka haluavat seurata Musashi-sensein opetuksia.

  Lue lisää Musashin historiasta.

  Hyôhô Niten Ichi Ryû soke-linja

  Perustaja Miyamoto Musashi Fujiwara

  2. Soke Terao Kyumanosuke Nobuyuki

  3. Soke Terao Kyomon Katsuyuki

  4. Soke Yoshida Josetsu Masahiro

  5. Soke Santo Hikozaemon Kiyoaki

  6. Soke Santo Hanbei Kiyoaki

  7. Soke Santo Shinjuro Kiyotake

  8. Soke Aoki Kikuo Hisakatsu

  9. Soke Kiyonaga Tadanao Masazane

  10. Soke Imai Masayuki Nobukatsu

  11. Soke Iwami Toshio Gensho

  12. Soke Kajiya Takanori

  Tekniikat

  Tachi Seihô (太刀勢法)

  指先 Sassen

  八相左 Hasso Hidari

  八相右 Hasso Migi

  受流左 Uke Nagashi Hidari

  受流右 Uke Nagashi Migi

  捩構 Moji Gamae

  張付 Haritsuke

  流打 Nagashi Uchi

  虎振 Tora Buri

  数喜 Kazuki

  合先打留 Aisen Uchidome

  余打 (アマシ打)Amashi Uchi

  Kodachi Seiho (小太刀勢法)

  指先 Sassen

  中段 Chudan

  受流 Uke Nagashi

  捩構 Moji Gamae

  張付 Haritsuke

  流打 Nagashi Uchi

  合先 Aisen

  Nito Seiho (二刀勢法)

  中段 Chudan

  上段 Jodan

  下段 Gedan

  左脇構 Hidari Waki Gamae

  右脇構 Migi Waki Gamae

  Lisäksi 3 Okuden nito -tekniikkaa

  Bōjutsu

  Juttejutsu

  Jujutsu

  Tekniikat